Afrodiziákum mesterhármas

Az afrodiziákumok olyan anyagok, amelyek állítólag élénkítik a nemi vágyat és a nemi aktivitást. Az afrodiziákum szó Aphrodité görög istennő nevéből származik, aki a mitológia szerint a szerelem, a nemi vágy és a termékenység úrnője volt. Léptei nyomán növények és virágok sarjadtak, amelyek fogyasztása felerősítette a nemi vágyat.

altAz afrodiziákumok lehetnek fizikai vagy pszichés vágykeltők, de hogy hogyan működnek, az sok esetben tudományosan nem bizonyított. Az Ókortól kezdve számos növénynek tulajdonítanak kedvező hatást, a legismertebbek ezek között az eper, a chili és a csokoládé. Ezek és egyéb afrodiziákumok kombinációjából számos étel és ital készíthető, amelyek a hiedelmek szerint szerelmi bájitalként használhatók.

Eper

Az eper története az Ókorra nyúlik vissza, ekkor nem az élvezeti értékéért és fenséges ízéért termesztették, hanem gyógynövényként tartották számon. A középkorban elején virága miatt a díszkertek ékessége volt, a kódexek lapjaira is díszítő motívumként került. Gyümölcsként csak a 13. század után fedezték fel, népszerűsége viszont igen hamar az egekbe szökött. Orosz cárok, angol királyok kastélyaiban szolgálták fel tejszínnel és borral. Magyarországon a 16. században kezdték termeszteni, bár először csak az arisztokrácia fényűző asztalaira jutott el, fogyasztása csak a 19. században vált általánossá
Az eper az egyik legismertebb afrodiziákum. Már ránézésre is vénusz-szimbólum: piros-rózsaszín, sokmagvú. édes, egyszerűen ellenállhatatlan. Kevés más ennyire erős vágyfokozó hatású gyümölcs létezik. Pezsgővel legendás hatása fokozható. A két vágykeltő desszert: az eper és az étcsokoládé párosítása klasszikus csábító fogás, amelynek nagyon nehéz ellenállni.

Chili

A chili egy alapvetően Közép- és Dél- Amerikában honos lágyszárú növény, rokon a burgonyával és a paradicsommal. A Capsicum félékhez tartozik, egynyári növény. Íze az édesebb és az erősen maró csípős között mozog. Kapszaicin tartalma miatt csökkenti a koleszterin szintet és fájdalomcsillapító hatású. Amellett, hogy antioxidáns hatással és magas vitamintartalommal rendelkezik, antibakteriális hatással is bír.
A chili az amerikai indiánok egyik legfontosabb fűszere volt, amelyet ősidők óta használnak az orvoslásban, az élelmezésben és afrodiziákumként is. A chili „ forró” tápláléknak számít, mely izgató hatást gyakorol a nyálkahártyára valamint a húgy- és ivarszervekre. Afrodiziákumként friss vagy szárított termését fogyasztják izgató és ösztönző hatása miatt. Csokoládéval párosítva az egyik legkülönlegesebb és legpikánsabb ismert afrodiziákum

Csokoládé

A csokoládé a legközismertebb afrodiziákum. Köztudott, hogy a fogyasztása megnöveli a szervezet endorfin szintjét, így boldogságérzetet okoz. A szó eredetileg a maya xocolatl szóból származik.
Az azték legenda úgy tartja, hogy a kakaóbab a mennyei Paradicsomból származik, és annak, aki fogyasztja erőt és bölcsességet ad.
A csokoládét 1519-ben Cortez fedezte fel, amikor Montezuma császár birodalmában járt, amely a mai Mexikó területén helyezkedett el. A császár a csokoládét folyékony formában fogyasztotta, ami nagyon hasonlít a manapság ismert forró csokoládéhoz, hiszen az olvasztott csokoládéhoz vaníliát, fahéjat és chilit kevertek.
A csokoládé nem csak kellemes érzetet ad és fokozza a vágyakat, hanem gazdag réz és magnézium tartalmának köszönhetően serkenti az agy működését is.
 

Fontos

 • Mellékhatás bejelentés

  Mellékhatás bejelentés

  Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást, vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

  az alábbi felületen:

  Richter Gedeon Nyrt. mellékhatás bejelentés

  illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 • Impresszum

  IMPRESSZUM

  Az AMérce weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

  Portál üzemeltetője
  Richter Gedeon Nyrt.
  Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
  Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
  Adószám: 10484878-2-44

  Portál szerkesztője és karbantartója
  HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
  Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
  Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

  Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
  Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
  Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

  Kapcsolat:
  Richter Gedeon Nyrt.

  Hatóság:
  OGYÉI

Kapcsolat

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.