• életmód
 • Vigyázat! A fergeteges szex törli a memóriát!

Vigyázat! A fergeteges szex törli a memóriát!

Eget rengető vagy felejthető: a többségnek a szex vagy egyik, vagy másik. És vannak a kevesek, akiknek a kettő egyszerre.

Ahogy például annak az 54 éves nőnek is, aki néhány éve azzal a panasszal érkezett meg az amerikai Georgetown Hospitalba, hogy semmire sem emlékszik az elmúlt egy napjából. A friss emlékei, amik azóta generálódtak, zűrzavarosak és áttekinthetetlenek voltak, egy dolog volt csupán biztos: az egész azután egy órával kezdődött, hogy szeretkezett a férjével.

Bár a rövid távú globális memóriakiesés szörnyen ritka – ami azt jelenti hogy 100 ezer emberből csupán 3-5 érintett –, az orvosok előtt mégsem ismeretlen a jelenség. Már egy ideje tisztában vannak azzal, hogy néhány tevékenység, különösen azok, amik nagy fizikai igénybevételt jelentenek – például a szex, vagy a súlyemelés – adott esetben a rövid távú memória zavarát okozhatják.

Az első dokumentált eset:
1964-ben egy férfi az orgazmusa után úgy kiáltott fel, hogy: "Mi történt velem? Hol vagyok?"

A memóriavesztésnek ilyenkor a kellemetlenséget leszámítva nincsen semmilyen mellékhatása: az emlékezet néhány órán belül regenerálja saját magát, és szerencsés esetben a probléma sosem jelentkezik többet. Azt, hogy mi okozza azt az egyetlenegy alkalmat, amikor előbukkan, még a szakértők sem tudják. Azt gyanítják, hogy nem is az agyban kell keresni a megoldást, hanem a nyakban és az ott található idegpályákban.

Fontos

 • Mellékhatás bejelentés

  Mellékhatás bejelentés

  Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást, vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

  az alábbi felületen:

  Richter Gedeon Nyrt. mellékhatás bejelentés

  illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 • Impresszum

  IMPRESSZUM

  Az AMérce weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

  Portál üzemeltetője
  Richter Gedeon Nyrt.
  Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
  Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
  Adószám: 10484878-2-44

  Portál szerkesztője és karbantartója
  HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
  Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
  Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

  Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
  Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
  Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

  Kapcsolat:
  Richter Gedeon Nyrt.

  Hatóság:
  OGYÉI

Kapcsolat

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.