• lélek
 • Gondolatolvasó - A szex az agyban kezdődik!

Gondolatolvasó - A szex az agyban kezdődik!

Megtudni, mit gondol a másik… ez sokak fantáziáját megmozgatta már: láttunk filmet egy férfiról, aki egyszer csak olyan képességre tett szert, hogy tudta, mit gondolnak a nők, olvastunk könyvet a gondolatolvasó gépről, ami jó nagy zavart okozott egy házaspár kapcsolatában, de arra ritkábban gondolunk, hogy sokszor saját gondolataink fonalát sem tudjuk tökéletesen követni.

Az igazán izgalmas szerkezet az lenne, amelyik a saját gondolatainkat venné fel, mint egy magnetofon. Azt gondolhatjuk, hogy ennek semmi értelme, hiszen jól tudjuk, hogy miket gondolunk – mégis nagyon elcsodálkoznánk, hogy milyen belső mondatokat regisztrálna egy ilyen masina. Ehhez hasonló vizsgálatot állított össze egy fiatal portugál pszichológus: arra volt kíváncsi, hogy pontosan mire is gondolnak a férfiak és a nők a szexuális aktus közelében és a szeretkezés alatt. Pedro Nobre összegyűjtött jónéhány ilyen mondatot nagyon őszinte emberektől, és aztán a vizsgálati alanyoknak odaadva a sorba szedett gondolatokat, mindenki magára ismerhetett – ha akart. Egy ilyen önvizsgálat ugyanis kikezdheti az eddigi hozzáállásunkat, és ezt nem mindenki vállalja. Van például, aki egyszerűen feszültség-levezetésre használja az aktust, és nem is akar érzelmi kötődést. Hosszú terápiára lenne szükség kideríteni, milyen mély sérülés indította be ezt az önvédelmi stratégiát, hogy az illető az érzelem-mentességben keressen biztonságot.

Programozzuk át!

Házaspároknál is igen gyakori panasz, hogy érzelmileg eltávolodnak egymástól az évek folyamán. Sokszor felleljük ilyenkor azt a meggyőződést – főleg férfiaknál – hogy „minél kevésbé vonódom bele érzelmileg, annál kevésbé sérülök”. Ez a megfogalmazás persze hosszabb önmegfigyelés eredménye. A mondatok alig tudatosulnak, éppen hogy csak megérintik a tudatosulás határát, máris alámerülnek. Először csak olyan mondatokat veszünk észre, hogy „minek viselkednék úgy, mint egy érzelmes bolond?” vagy „a partneremnek így tetszem, kemény fickóként: minden nőnek ez tetszik”, „ ha kifejezem, hogy mennyire tetszik, elbízza magát és otthagy”. Az érzelmi visszafogottság, amely nagyon gyakori a férfiaknál, hosszú távon gyakorlattá válik, és hosszú kapcsolatban, házasságban a szeretkezés könnyen kiüresedik.

A teljesítmény-központú attitűd másik jellemzője, hogy minden kis szexuális zavart katasztrófaként él meg a férfi: egy enyhe, múló merevedési zavar a világ végét jelentheti számára. A szorongás hamarosan megjelenik az aktus-közeli spontán gondolatokban, olyannyira, hogy átveszi az uralmat az izgalmat generáló gondolatok és belső képek felett, így a probléma tovább fokozódhat. Sajnos ennek a hozzáállásnak velejárója, hogy nem vallja be önmagának se, hogy gond van, és nem kér segítséget sem, csak végveszély esetén. Érdekes módon éppen egy ilyen helyzetben érkezett szakszerű segítség vezethet ahhoz, hogy rendeződjön a pár kapcsolata és fejlődjön a személyiség. A probléma vállalása lehetővé teszi, hogy sokkal nagyobb mélységben élje meg az aktust, így érezheti újra az egyesülés katarzisát is, ami csak azoknak jut ki, akik elég bátrak voltak az érzelmi bevonódáshoz.

Belső filmvetítés

Vannak szakemberek, akik az úgy nevezett „belső mozival” foglakoznak. Nemcsak gondolataink, hanem képek, mozgó filmrészletek is megjelenhetnek intim szituációkban. Friss, izgalmas kapcsolatban a mozgófilm maga az aktuálisan történő szeretkezés, amelyből később, napközben is beugrik egy-egy kép, rövid mozgófilm, ami izgalmat indít. Ha nincs közel a partner, akkor a speciális képsorok önkielégítéshez is használhatók. A belső mozi vizsgálata segítheti a fokozottabb örömérzetet hosszantartó párkapcsolatban is. Nagyon gyakori ugyanis, hogy megszokásból állandóan a partner valamilyen taszító tulajdonságára fókuszálunk. Tudatos tréninggel át lehet állítani a belső mozi vetítőjét, hogy a szexuálisan izgató részleteket játssza le. Ehhez először kell egy kis önfegyelem, de sokaknál működik. A spontán képsorok lehetnek egy kudarc előrevetítései is: ezek is kicserélhetők – általában inkább szakember segítségével.

A mankó mankója

Úgy tűnik, a merevedést fokozó gyógyszerek hatékonyságát is lényegesen fokozza, ha a gondolatokat és a belső mozit tudatosan állítjuk hozzá a már biztonságosan kemény hímvessző működéséhez. Ellenkező esetben a megjavított testi működés nem lesz teljes testi élmény, hanem idegenként élheti meg a férfi a nemi szervet.

Megéri a munkát

Mindenhez bátorság, döntés és kitartás szükséges. A kíváncsiság olyan tulajdonság, amely elindítja az információ és az újdonság keresését. Egy már meglévő régebbi kapcsolatból is sok felfedezés aknázható ki, de persze, mint minden felfedezőút, ez is járhat akadályokkal, néha kudarcokkal, míg máskor meglepő élményben van részünk. A kapcsolatban az egyik fél változása a másik változását is maga után vonja, aki esetleg nem érti, mi történik, nem az történik, amit várt. Akár összeütközést is kiválthat, ha az ember úgy dönt, hogy ezentúl máshogy szemléli a szeretkezést, mint lehetőséget. Aztán kialakul az új egyensúly, ami általában sokkal izgalmasabb, mint ami előtte volt – némi munka árán.

Dr. Gyovai Gabriella, pszichoterapeuta

Fontos

 • Mellékhatás bejelentés

  Mellékhatás bejelentés

  Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást, vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

  az alábbi felületen:

  Richter Gedeon Nyrt. mellékhatás bejelentés

  illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 • Impresszum

  IMPRESSZUM

  Az AMérce weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

  Portál üzemeltetője
  Richter Gedeon Nyrt.
  Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
  Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
  Adószám: 10484878-2-44

  Portál szerkesztője és karbantartója
  HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
  Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
  Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

  Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
  Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
  Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

  Kapcsolat:
  Richter Gedeon Nyrt.

  Hatóság:
  OGYÉI

Kapcsolat

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.