Egyiknek sikerül…

Az elmúlt évtizedek nem kedveztek a férfiaknak, sőt, már-már férfiasságukban is fenyegetve érezhetik magukat. A potencia ugyanis sérülékeny dolog, akár lelki, akár fizikai oldalról éri támadás. 

Az elmúlt évtizedekben sok szó esett az úgynevezett szexuális forradalomnak a személyiségre és társadalomra gyakorolt hatásairól. A szakemberek örömmel tapasztalták, hogy a nők kevesebb olyan neurotikus panasszal jelentkeznek a rendeléseken, amelyeket korábban a nemi vágyak elfojtása okozott, de az emancipált hölgyek örvendetes felszabadultsága mellett van egy nemkívánatos mellékterméke is a „forradalomnak”: megcsappant a férfiak magabiztossága, a korábbiaknál szembetűnően nagyobb számban fordulnak potencia problémákkal orvoshoz, pszichológushoz. A tapasztalatok szerint azonban lényegesen többen vannak, akik ugyan szenvednek a lidércnyomásos rémtől, az impotenciától, ám szégyenérzetük folytán sohasem jutnak el a rendelőkig. A végeredmény: igen gyakran a házasságok, partnerkapcsolatok felbomlása, nem ritkán pedig az öngyilkosság. 

De miért tartja szinte ugyanolyan létfontosságúnak egy férfi a pénisze működőképességét, mint mondjuk az egészséges szívverését? A választ így summázhatnánk: számára értékmérő a szexuális képessége, én-biztonságát, társadalmi szerepét erősíti, (vagy gyengíti) hogy ha alkalom adódik, tud-e közösülni. Sőt, nem kizárólag a képesség, hanem az aktusok száma is beletartozik a mértékegységbe. A férfinek ugyanis nem csupán örömszerzést jelent a közösülés, hanem produktumot is. Azaz ha többet koitál, növekszik az önbecsülése, de nő azok szemében is, akik tudnak róla, hogy ő „milyen jó férfi”. Hogy teljesen tisztán lássunk, meg kell jegyezni: az átlag férfi (és mindig róla beszélünk) számára kisebb jelentősége van a szeretkezések kultúrájának, minőségének, mint a mennyiségének. Ezért van az, hogy míg a nők „A” férfit akarják megszerezni, addig a férfi a NŐKET akarja. Azaz, a szebbik úgyszólván minden esetben - még ha titokban is- vágyik a lelki kapcsolatra is, az erősebbik nem számára azonban még a teljesen érzelemmentes közösülés is örömet szerez. Jól példázza ezt a brazil író, Jorge Amado egyik könyvének mondata. A szerző ezt egy teherautó oldaláról másolta le: „ Az ember nem hálhat a világ összes asszonyával - de törekedni kell rá!”... 

Sokat akar a szarka? 

A férfi szakadatlanul törekszik, keserűen tapasztalhatja azonban, hogy minél intelligensebb, műveltebb, annál több kudarcot várhat a törekvésében. Hogy volt-e az ősembernek merevedési problémája? Nem tudni. Annyi bizonyos, hogy a primitívebb személyiség sikeresebben veszi az akadályokat, automatikusabban, zavartalanabbul közösül. Más kérdés, hogy milyen élményt nyújt a partnerének?

Amikor ennek a rémségnek, az impotenciának a természetrajzát tanulmányozzuk, kiderül, hogy sokszintű, bonyolult dologról van szó. Az esetek jelentős részében „egyszerűen” szervi, érrendszeri probléma okozza a bajt, ezek viszonylag könnyen orvosolhatók. Nehezebb, időigényesebb, de nem reménytelen a lelki problémákból fakadó merevedés-képtelenség terápiája. Sokszor azonban csak hosszú pszichológiai probléma-feltáró üléssorozaton derülnek ki, hogy melyek a tudat legmélyén megbúvó ható okok és ezek felszínre hozatala, feldolgozása ugyancsak időigényes. Sokan éppen ezért nem mennek el szakemberhez, tartanak attól, hogy olyasmit állapítanak meg róluk, amivel nem szívesen szembesülnének, amely tovább gyengítené férfiúi öntudatukat. Pedig nincs igazuk. Az impotencia néhány válfajáról egyáltalán nem tehetnek, ezeket bizony a szeretett, imádott hölgy/feleség is okozhatja. Lényeges, hogy ezen a szuperintim területen is idejében felismerjük a problémát, hiszen a legtöbb esetben eredményes lehet ugyan a terápia, de a megelőzés mégis csak sokkal könnyebb és gyümölcsözőbb. 

Idegenben jobban megy 

Térjünk vissza a tényhez, mely szerint minden férfi vágya, hogy őt „jó férfinak” tartsák, az öröme akkor lesz teljes, ha partnerét orgazmushoz juttatja. Ez növeli önbizalmát, javítja énképét, de az ellenkezője is igaz. Azokban a párkapcsolatokban, amelyekben a nő nem érez gyönyört, sőt hárítja is az intim együttléteket, (feltűnően gyakran fáj a feje, hasa stb) valamint nyíltan kimutatja ellenérzéseit, - romlik a férfi önértékelése. Ezzel együtt „teljesítő képessége” is gyengül, akár az impotencia megjelenéséig. Előfordul, hogy ugyanez a férfi idegenben keres vigaszt, és meglepetten tapasztalja, hogy minden úgy működik, mint az óramű. Az öröm szárnyakat ad neki, feltűnő teljesítményekre lesz képes, különösen, ha új partnere nem mulasztja el bizonygatni, hogy ilyen nemi örömhöz még senki sem juttatta. Régen a nők a szüzességükkel, mostanában az első „igazi” orgazmusuk élményével igyekeznek a férfit megjutalmazni és magukhoz láncolni. Igen sokszor mindez színlelés, de mivel a férfi is szeretne hinni benne, - hiszen ettől nő az önértékelése, - nem ritka, hogy új partneréhez költözik.

Máskor éppen fordítva játszódik le a folyamat. Sok férfit a trófea gyűjtés vágya késztet arra, hogy az egyébként szexuálisan remek, harmonikus házassága ellenére is megpróbálkozzon más nőkkel. Főként a harmadik-negyedik évtizedüket taposó férjek a „veszélyeztetettek” ilyen szempontból. A férfikörnyezet ugyanis megmosolyogja, lebecsüli a hűséget, ebben a „legbikásabb” életkorban szinte elvárás, hogy felmutassanak némi orvlövészetet. Azután jön a meglepetés. Hol a korai magömlés, hol pedig merevedési zavarok gátolják a törekvést, többnyire az erős bűntudat okozza a kudarcot. Ezek az urak hálásak lehetnek a sorsnak, amiért otthon a megszokott, szeretetteljes házasságban minden simán megy továbbra is. 

Ártó tényezők 

Szándékunk ellenére gyakran sodródhatunk olyan élethelyzetbe, amely nem csak anyagi, de szexuális csődhöz is vezethet. Ki gondolná, hogy a testileg mindig felfokozott állapotban lévő nő is nyűg lehet a férfi számára. Ezek a hölgyek többnyire nem jutnak el az orgazmusig, de nem adják fel a küzdelmet, és rendre kiprovokálják az együttléteket. Ha van kedve a férjnek/partnernek, - ha nincsen. A különféle praktikákkal eleinte sikerül felkelteni az egészséges férfi vágyait, de hosszú távon terhessé válik a habzsolás és jön a csömör, a fizikai elutasítás, amelynek azután szemmel látható, kókadt jelei lesznek...

A munkanélküliség, az egzisztencia elvesztése is impotenciához vezethet. De az sem tesz jót a férfinek, ha hirtelen olyan magas munkakörbe helyezik, amelyet érzése szerint nem tud kellőképpen ellátni. Ekkor a meg nem feleléstől való szorongás befolyásolhatja kedvezőtlenül a nemiségét. Ugyanebbe a kátyúba jut, ha megtarthatja ugyan az állását, de alacsonyabb beosztásba kerül. Leértékelésként éli meg a helyzetet, később önértékelési problémákkal kell szembe néznie, majd... a többit már sejtjük.

Sokak szexualitását az öregedés mumusa teszi tönkre. Ijedten vizsgálják, milyen rombolást végzett bennük az idő, mi maradt meg a régi fizikumból, vonzerőből. Aki szorongva inkább arra koncentrál, hogy mit is veszített már el, az veszít a potenciájából is. Viszont amennyiben a férfi a nyugdíjba lépést nem úgy éli meg, hogy most már minden téren, tehát szexuálisan is feleslegessé vált, akkor nem ritkán még több évtizedig megtarthatja nemi vágyát, merevedés-képességét. Óriási szerencse, ha van is hozzá megfelelő partnere...

Remélhetően sikerült megmutatni, hogy a férfi potenciája igen sérülékeny. Pedig a „kórokozóknak” még csak igen kis részéről beszéltünk. De talán ennyi is elég ahhoz, hogy érzékeltessük: a szex kétszereplős játszma férfi és nő között, éppen ezért a felmerülő problémákért nem lehet csak az egyik, vagy a másik felet hibáztatni. 

 

Fontos

 • Mellékhatás bejelentés

  Mellékhatás bejelentés

  Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást, vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

  az alábbi felületen:

  Richter Gedeon Nyrt. mellékhatás bejelentés

  illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 • Impresszum

  IMPRESSZUM

  Az AMérce weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

  Portál üzemeltetője
  Richter Gedeon Nyrt.
  Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
  Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
  Adószám: 10484878-2-44

  Portál szerkesztője és karbantartója
  HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
  Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
  Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

  Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
  Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
  Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

  Kapcsolat:
  Richter Gedeon Nyrt.

  Hatóság:
  OGYÉI

Kapcsolat

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.