• orvoslás
 • Merevedési zavar - 500 000 férfit érint!

Merevedési zavar - 500 000 férfit érint!

Felmérések szerint a magyar férfiak csaknem fele küzd valamilyen szexuális problémával, amelyek közül a merevedési zavar a leggyakoribb. Mintegy ötszázezer férfit - így legalább ugyanennyi nőt is érint...


Mi a merevedési zavar?

Merevedési zavarnak - erektilis diszfunkciónak - azt az állapotot hívjuk, amikor a férfi képtelen a kielégítő szexuális tevékenységhez szükséges erekció létrehozására, illetve fenntartására. Súlyos a zavar, ha soha nem jön létre a szexuális aktivitáshoz szükséges mértékű merevedés, illetve ha azt a férfi sohasem tudja megtartani. Mérsékelt a zavar, ha a férfi olykor képes megfelelő mértékű erekciót elérni, és enyhe, ha csupán eseti jellegű.Lelki vagy szervi ok?Harminc-ötven évvel ezelőtt a tudomány álláspontja az volt, hogy a merevedési zavarok oka 80 százalékban pszichés, 20 százalékban organikus eredetű. Ma ezt éppen fordítva látjuk - mondja dr. Kardos Róbert urológus, sebész, onkológus. - A fiatalabbaknál inkább lelki, az idősebbeknél inkább szervi okok állnak a háttérben. Az előbbiek közé tartozik a stressz, a szorongás, a teljesítménykényszer, a depresszió.
A leggyakoribb organikus okok pedig a keringési rendellenességek, a szívproblémák, a magas vérnyomás (a merevedési zavar az első tünetek egyike), a cukorbetegség, idegrendszeri rendellenességek és bizonyos gyógyszerek mellékhatásai. Egyes életmódbeli tényezők is rizikófaktort jelentenek: ilyen a túlzott alkoholfogyasztás, a túlsúly, a mozgásszegény életmód, a dohányzás.


Általában a probléma három hónapon túli fennállása esetén beszélünk merevedési zavarról, hiszen egyszer-egyszer bárkivel előfordulhat, hogy nem tudja legjobb formáját hozni az ágyban. Úgy tűnik, hogy a szexuális élet problémái még mindig tabutémának számítanak, hiszen az urológus tapasztalatai szerint fél vagy egy egész év is eltelik, mire a páciens orvoshoz fordul. Pedig a merevedési zavar egyre gyakoribb, már csak azért is, mert egyre nő a születéskor várható élettartam, és sajnos a diabétesz előfordulása is.
Ötven év felett a férfiak 30-40 százaléka, hatvan felett pedig 40-50 százaléka küzd merevedési zavarral!


Milyen vizsgálatok szükségesek?

Az urológus vagy andrológus rendelőjében a következő vizsgálatokra számíthatunk:


·        alapos kikérdezés, az anamnézis felvétele

·        teljes fizikális vizsgálat, amely magában foglalja a nemi szervek és a prosztata vizsgálatát is


·        laboratóriumi vérvizsgálat (tesztoszteron-, koleszterin-, vércukorszintmérés, stb.)


·        szükség esetén ultrahangos vizsgálat, illetve egyéb (például belgyógyászati, kardiológiai) vizsgálat, amit a megfelelő szakorvos végez.

 

Dr. Jármi Hilda

Fontos

 • Mellékhatás bejelentés

  Mellékhatás bejelentés

  Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást, vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

  az alábbi felületen:

  Richter Gedeon Nyrt. mellékhatás bejelentés

  illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 • Impresszum

  IMPRESSZUM

  Az AMérce weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

  Portál üzemeltetője
  Richter Gedeon Nyrt.
  Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
  Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
  Adószám: 10484878-2-44

  Portál szerkesztője és karbantartója
  HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
  Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
  Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

  Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
  Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
  Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

  Kapcsolat:
  Richter Gedeon Nyrt.

  Hatóság:
  OGYÉI

Kapcsolat

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.