Szeretkezni rengeteg okból jó!

A szexuális élvezet nem korlátozódik pusztán egy nagyszerű érzésre. Altató, nyugtató, feszültségoldó, boldogságérzést keltő hatásán túl még számos szempontból kiváló a szervezet számára is! Lássuk hát!

Jobban alszunk

A testi élvezet kiváló altató a férfiak számára – ez közhelyszámba megy. Azonban ugyanilyen hatással van a nőkre is. Ez a nyugtató és altató hatás az endorfinoknak köszönhető.

Sokkal boldogabbak vagyunk

A szeretkezés utáni eufóriás érzés oka, hogy az idegrendszer intenzív működése következtében a szervezet - az élvezet hatása alatt – szerotonint és dopamint választ ki. Ezek doppingolják az agyat, majd fokozzák a vérkeringést, ezzel előidézve egy általános „nagyon jól érzem magam” állapotot.

Kevésbé szenvedünk

A szexuális élvezet szélesíti a fájdalommal szembeni tűréshatárokat. Ez könnyen ellenőrizhető: egy csúcsponton lévő nő egy heves csípést észre sem vesz; ám ugyanerre a mozdulatra, „normális” állapotban biztosan felüvöltene. Izgalmi állapotban a szexuális élvezet fájdalomcsillapítóként is működik, az orgazmus pillanatában a tűréshatár akár 70%-kal(!) is megemelkedhet.

Nem félünk

A szeretkezésnek stresszoldó, lehiggasztó hatása is van. A jelenség magyarázata az orgazmus pillanatában felszabaduló endorfinokban keresendő: a reflexek szintjén az öleléseknek valós lecsendesítő hatása van; majd pedig a szeretkezés, akárcsak bármilyen más fizikai erőkifejtés, megszünteti az izom-, az idegi és a pszichológiai feszültségeket.

Fantasztikusan ellazulunk

Ha kellemes érintés éri a bőr bizonyos pontját, az érzés a bőrön, majd az idegvégződéseken keresztül bekerül a csontvelő és agy központi „motorjába”. A reflexrendszeren keresztül ez az izgató érzés bekerül az izomrendszerbe, elernyesztve azt, feloldva a felgyülemlett feszültséget.

Fokozza a vérkeringést

A szexuális izgatás során a szervezet vérbősége mindenütt, de különösen az erogén zónák tájékán jelentősen megnövekszik, az artériák ugyanakkor kicsit összeszűkülnek. Az élvezet pillanatában viszont éppen hogy kitágulnak, és ez általános jó közérzettel párosul.

Kiegyensúlyozza a pajzsmirigyműködést

Az élvezetérzés által izgatott agyalapi mirigy szabályozza a pajzsmirigyműködést. Ha túl intenzíven működik, akkor az ember lázasnak, letörtnek, gyengének érzi magát; viszont ha túl lassan funkcionál, az sem jobb. Fázik, meghízik, libidója is csökken.

Előhívja a pozitív stresszt

A vesék felett elhelyezkedő kis mirigyek, az agyalapi mirigy hatására stresszhormonokat termelnek. Ezek közül a legfontosabb az adrenalin. Nem annyira ismert, de fontos a cortisol is: ez védi az emberi szervezetet a depressziótól. A mellékvesék ráadásul kiválasztják a vágyhormonokat, az androgéneket is. Röviden: minden olyan szükséges anyagot, amely nélkülözhetetlen egy minőségi nemi kapcsolathoz.

Csökkenti a súlygyarapodás veszélyét

Bajos lenne határozottan kijelenteni, hogy a szeretkezés fogyaszt (bár egy 20 perces, intenzív szexuális együttlét alatt 200 kilokalóriát is el lehet égetni). Viszont a belső félelemérzet elleni molekulák, amelyeket a szexuális öröm választ ki (endorfinok), azzal a nagyszerű adottsággal rendelkeznek, hogy lenyugtatják a bulimiás hajlamokat.

Frissíti a vért

A percenkénti, átlagos légzésszám 40-re emelkedik (nyugalmi helyzetben egyébként e szám 15) az izgatottsági állapot szakaszában. Következménye, hogy javul a szervezet vér- és oxigénellátása. Regenerálódik a vér, a szervezetből eltávoznak a széngáz maradék részecskéi. Nem jobban és nem rosszabbul, mint egy kiadós kocogás alatt.

Szabályozza az emésztést

Az egy-egy hosszú, forró csók során kicserélődő nyál fokozza az emésztőrendszer működését, és áldásos hatással van az immunrendszerre. Az ajkak szenvedélyes találkozása során megfordul 9 mg víz, 0,7 mg zsiradék, 0,45 g só – és többek között 250 baktérium.

Hidratálja a bőrt

A szexuális élvezet serkenti a női hormonok, az ösztrogének kiválasztódását. A bőr vérellátása kedvezőbben alakul – feszessé, csillogóvá, hajlékonyabbá válik a nagyobb százalékban jelenlévő kollagénnek köszönhetően.

Karbantartja a memóriát

A hormonális központ főhadiszállása, a hipotalamusz agynyúlvány a memória és a tanulási folyamatok központjainak is székhelye. Egy amerikai tanulmány (amelyet egyetemisták körében végzett vizsgálatok alapján állítottak össze) tanúsága szerint a tanulás során (helyesebben: közben) végzett maszturbáció kedvezően befolyásolja a koncentrálási képességet. Az orgazmus során felszabaduló energia ösztönzőleg hat a siker utáni vágyra.

Edzi a szívet

Normális körülmények között az átlagos percenkénti pulzusszám 70–80. Az előjáték során a szívritmus megemelkedik 100-160-ra, az orgazmus során a pulzusszám elérheti akár a 110-180-as értéket is. Tagadhatatlan, hogy a szex kitűnő szívtornáztató módszer.

Növeli a mellek méretét

Az izgatottsági állapotában, a vérbőség növekedésével a mell nagysága akár 25%-kal is megnőhet. Ezzel párhuzamosan érzékenysége akár a tízszeresére is fokozódhat.

Szabályozza a menstruációt

A rossz szexuális élet gyakori következménye a szabálytalan menstruáció (túl rövid, túl hosszú, kimaradozó, vagy egyáltalán nem jelentkező). Ezzel ellentétben a színvonalas szexuális élvezet javítja a szervezet hormonális egyensúlyát, ennek következtében pontosan, szabályos időközönként jelentkezik a menstruáció. Egyébként vizsgálatok bizonyítják, hogy a „jó” orgazmust megélő nők endorfin-arányszáma nagyon magas, menstruációjuk kevésbé fájdalmas.

Kedvező hatással van a termékenységre

Az igazi és rendszeres élvezet kedvező hatással lehet a termékenységre (bár ez nem szisztematikus). Felfedezték, hogy nagyon erős orgazmus esetén, egy nőnek – egy cikluson belül – lehet egy második ovulációja is. Ez a jelenség a rendkívül erős érzelmi hatásnak kitett agyalapi mirigy megszokottól eltérő működéséhez köthető.

Kiegyensúlyozott terhességet biztosít

Egy hormonokkal elárasztott, állapotos női testben a vérkeringés fokozódik, különösen az alhas tájékán: ez erősíti és megkönnyíti a szexuális reakciót. Az élvezet jelentősen növekszik az anyaméh kellemes rándulásainak közvetítésével; ez még erősebbé válik a baba jelenléte következtében.

Erősíti az altestet

Aki gyakran vagy hosszú ideig szeretkezik, alaposan megdolgoztatja az alhas tájékát. Erősödik ezáltal a has és a tüdő között elhelyezkedő rekeszizom. Ezen izom a légzés meggyorsulásának hatására mind gyakrabban húzódik össze, kellemesen bizsergetve az alhas tájékát.

A szeretkezés során az alhasi összehúzódások olyan hatással vannak a szervezetre, akár egy kiadós masszírozás. E hatás átjárja az egész testfelületet és a belsőt is. Ez pedig fokozottabb bélműködést vált ki.

Fontos

 • Mellékhatás bejelentés

  Mellékhatás bejelentés

  Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást, vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

  az alábbi felületen:

  Richter Gedeon Nyrt. mellékhatás bejelentés

  illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 • Impresszum

  IMPRESSZUM

  Az AMérce weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

  Portál üzemeltetője
  Richter Gedeon Nyrt.
  Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
  Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
  Adószám: 10484878-2-44

  Portál szerkesztője és karbantartója
  HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
  Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
  Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

  Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
  Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
  Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

  Kapcsolat:
  Richter Gedeon Nyrt.

  Hatóság:
  OGYÉI

Kapcsolat

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.