• orvoslás
 • Szakértőink a férfiproblémákról

Szakértőink a férfiproblémákról

Munkánk során óriási segítséget nyújtanak azok a kiváló szakorvosok, akiket hétről-hétre van szerencsénk megkérdezni egy-egy rendkívül fontos téma kapcsán. A férfiakat érintő szexuális és egészségügyi problémákról készített interjúink nagy népszerűségnek örvendenek, és széles körben terjesztik a hiteles információkat. Íme, most néhány gondolat a teljesség igénye nélkül, amit érdemes még egyszer elolvasni.

„Azt vallom, és nagyon fontosnak tartom elmondani, hogy a magyar orvosképzés az egyik legerősebb, legstabilabb az egész világon. Nem véletlen, hogy az orvosi egyetemeinken olyan sok a külföldi hallgató. Mi, magyar orvosok pedig igen megbecsült tagjai vagyunk a külföldi orvostársadalomnak, szeretnek minket külföldön. A gyakorlati oktatás hazánkban azonban még fejlesztésre szorul, ezért mentem én egy olyan országba, ahol ez a rész erős. Azonban nem volt szándékomban a tudást kint tartani, haza akartam hozni. Úgy érzem, hogy néhány lépésre vagyunk attól, hogy a robotsebész technológia szélesebb körben is elérhetővé váljon.”

- Dr. Póth Sándor, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet urológus szakorvosa, regisztrált robotsebész

„A prosztatarák oka valószínűleg submolekuláris, génszintű, pontosan nem tudjuk. Hormonális hatás, D-vitamin/napsugárzás, rassz (amerikai feketék között gyakoribb), táplálkozás (Japánban alacsony az előfordulás, ha átköltözik az USA-ba, a második generáció incidenciája az amerikainak fele meg). Újabban a dohányzást is említik. Fontos, hogy családi halmozódás megfigyelhető. Erre különösen kell figyelni.”

- Prof. Dr. Romics Imre, a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájának professzora

„A klasszikus freudi elmélet szerint a fiúk életében az anya az első igazi nő. Az anya lesz a női szerepek mintája. Abban az estben, ha a fiú-anya kapcsolat kellemes érzéseket kelt, biztonságot adott és kiegyensúlyozott volt, nagy valószínűséggel, az anyához hasonló párt fog keresni a felnőtt férfi. Amennyiben a minta konfliktusokkal volt teli, és nem alakult ki megfelelő kötődés, akkor ezt a mintát viszi tovább a fiúgyermek. Ezekben az esetekben nem ritka a perpatvaros kapcsolat, vagy igyekszik az anyával, ellentétes tulajdonságokkal bíró párt keresni, és biztonságot adni és találni. Sokszor tapasztalom a praxisom során, hogy ha az anya, nem engedi a fiúgyermeket leválni, akkor megnehezíti a párválasztást, és a férfi szerepek elsajátítását is. A legfontosabb minta tehát az anya lesz a férfi életében, mely több szempontból is meghatározza a későbbi férfiszerepeket.”

- Dr. Süli Ágota, pszichiáter szakorvos, pszichoterapeuta

„A személyes baráti körömben is voltak olyanok, akik sajnos belehaltak abba, hogy nem figyeltek oda a saját tüneteikre, tehát az első tanácsom az lenne, hogy mindenki figyelje önmagát, hogy ha valami változást észlel, akár a bőrén, akár a székelési habitusában, akár a vizelési szokásokban, és így tovább, akkor ne vonja meg a vállát, hogy hát már a nagyapámnak is voltak ilyen panaszai, hanem igenis figyeljen oda, és ha rendszeres problémáról van szó, akkor szakorvoshoz kell fordulni. A második tanács, hogy a fiatal férfiaknál a nőkhöz hasonlóan ugyanolyan fontos a saját test vizsgálata. Idősebb korban, ötven év felett a férfiaknak évente el kell menni urológushoz, mert ahogy említettem, a prosztatarák alattomos betegség, nincsen tünete a kezdeti stádiumban. A harmadik tanács pedig, hogy bízzunk az orvosunkban és az egészségügyi szakszemélyzetben. Sokszor van, hogy elmagyarázzuk a betegnek, hogy miről van szó és mit kéne csinálni, de aztán vagy félelemből, vagy rossz tanácsok hatására egész egyszerűen nem vesznek részt a kezelésben, nem mennek vissza egy életfontosságú kontrollra, és így tovább.”

- dr. Bartóki László, a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház urológiai osztályának főorvosa

„Három betegségcsoport okozhat potenciazavart. Az egyik a cukorbetegség, ami a friss diabéteszes férfiak felénél, a legalább tíz éve diagnosztizáltaknak azonban már csaknem száz százalékánál fellép valamilyen mértékben. A cukorbetegség következtében ugyanis az erek beszűkülnek, és a beidegződés is károsodik. A második csoport a szív-ér rendszeri megbetegedéseké, de ide sorolható a magas vérnyomás is, míg a harmadikba az úgynevezett zsíranyagcsere-megbetegedések, így többek között a magas koleszterinszint tartozik. Mindegyik betegség károsítja az érrendszert, a merevedésért pedig a kiserek felelősek. Minél fiatalabb egy páciens, annál inkább a lelki, minél idősebb, annál inkább a szervi okok játszanak szerepet, 50-60 éves kor körül már komolyan számolni kell a szervi okokkal.”

- Dr. Kardos Róbert urológus, sebész, onkológus főorvos, a Millenáris Egészségcentrum igazgatója

szakertoink-ferfiproblemakrol2

„A stressz az általános egészségre van hatással. Krónikus gyulladások hátterében gyakran áll fokozottan stresszes élet. A stresszhormonok a szervezet energiatartalékait gyorsabban kimerítik, ha nincsenek tartalékok, a védekezőképesség erősen romlik, a fertőzések száma megnő. Nagyobb az esélye szinte az összes megbetegedésnek. A túlhajszoltság, a fizikai aktivitás hiánya, a rendszertelen és egészségtelen táplálkozás mind-mind rossz irányba befolyásolja a nemzőképességet.”

- Dr. Benyó Mátyás, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Urológiai Klinika Adrológiai Központjának munkatársa

„Tudjuk, hogy a férfiaknak nagyon fontos az anonimitás ebben a témában (potenciazavarok (a szerk.)), hiszen senki sem szereti, ha kiderül róla, hogy esetleg gond van a férfiasságával. Ez amolyan presztízskérdés. Ám én óva intenék mindenkit attól, hogy az interneten megrendelhető kétes eredetű szerekkel próbálják orvosolni az ilyen jellegű problémájukat. Több olyan veszélyt is hordozhat magában egy-egy ilyen potencianövelő szer, amely szedése többet árthat, mint amennyit használ. Az első és talán legfontosabb ilyen veszélyforrás, hogy ezeknek a szereknek az összetétele igencsak bizonytalan. A vivőanyagok károsak lehetnek, nem biztos a hatóanyagok mennyisége, minősége, és a gyártási folyamat is ismeretlen. Valószínűleg a gyártás folyamán kevéssé fordítanak gondot a higiéniára, így akár káros anyagok, szennyeződések is kerülhetnek a szerekbe. És persze az is előfordulhat, hogy nincs meg a szerben az a hatóanyag, amely miatt megvették, illetve az is előfordulhat, hogy sokkal több hatóanyag van benne, mint amennyi szükséges lenne.”

- Dr. Brousil Ervin, a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház urológiai osztályának megbízott osztályvezetője

„Vannak szerencsés „alkatú” férfiak, akiknél a stressz fokozza a készséget, de ez múló szerencse! A stressz mindig károsít, nem csak potenciazavart eredményez, hanem az élet minden területén, családi, partneri, baráti kötelékekben is kárt tesz. A fokozódó vagy meg nem oldott stressz alattomosan, de biztosan rombol. Eleinte múló zavarok észlelhetők, majd súlyosbodó problémák és a végén a közösülési képtelenség. Mindezt tovább rontja a kudarctól való félelem, ami újabb stresszforrás. Az új partnerkapcsolat csak ideig-óráig segít, majd újra megjelennek az előző problémák.”

- Dr. Kelemen Tibor, pszichiáter

Keress minket bátran ezután is. Ha kényes kérdésed van a szexualitásról, a férfiproblémákról, de nem mered mástól megkérdezni, vagy egyszerűen csak nem szívesen beszélsz ezekről másokkal, online tanácsadásunkon anonim maradhatsz, és szakértőink válaszolnak a téged érdeklő témákban.

 

Fontos

 • Mellékhatás bejelentés

  Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

  Tel: +36 1 505 7032

  Vagy az alábbi felületen:

  https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

  illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 • Impresszum

  IMPRESSZUM

  Az AMérce weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

  Portál üzemeltetője
  Richter Gedeon Nyrt.
  Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
  Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
  Adószám: 10484878-2-44

  Portál szerkesztője és karbantartója
  HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
  Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
  Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

  Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
  Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
  Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

  Kapcsolat:
  Richter Gedeon Nyrt.

  Hatóság:
  OGYÉI

  A weboldal urológiai szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Erdélyi Balázs urológus szakorvos

Kapcsolat

FONTOS

 • Mellékhatás bejelentés

  Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

  Tel: +36 1 505 7032

  Vagy az alábbi felületen:

  https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

  illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 • Impresszum

  IMPRESSZUM

  Az AMérce weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

  Portál üzemeltetője
  Richter Gedeon Nyrt.
  Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
  Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
  Adószám: 10484878-2-44

  Portál szerkesztője és karbantartója
  HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
  Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
  Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

  Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
  Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
  Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

  Kapcsolat:
  Richter Gedeon Nyrt.

  Hatóság:
  OGYÉI

  A weboldal urológiai szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Erdélyi Balázs urológus szakorvos

KAPCSOLAT